Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz2SAKzdRqy

Tuesday, 4 June 2013

Cara beli tiket wayang online

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
hello!

Hari ni, nak buat sedikit tutorial pasal beli tiket wayang secara online. Memang sangat bagus beli tiket wayang online jika nak dibandingkan dengan beli secara terus. Kebaikannya ialah

  1. Tak perlu beratur panjang 
  2. Jimat masa
  3. Terus je pergi reservation counter
  4. Atau print terus Selfprint tiket di rumah
  5. Terus masuk pawagam

Jadi kat bawah ni saya sertakan video cara nak beli tiket secara online di Golden Screen Cinema. Btw, charge booking fees dikenakan RM0.50 setiap seorang. Itu sahaja. Selamat menonton. Hehe. 








Cara untuk membuat pembelian.

1. Pastikan register dan log in
2. Gerakkan mouse ke ticketing dan showtime, tekan epayment.
3. Pilih cinema ataupun filem yang ingin ditonton.
4. Pilih kerusi yang anda inginkan.
5. Tekan next, jumlah wang ditunjukkan. Tekan agree dan purchase.
6. Pilih cara bayaran, kan di linkkan ke bank yang anda mahukan.
7. Selepas purchase akan keluar tiket selfprint.
8. Tekan print tiket dan bawa ke panggung wayang. Terus masuk ke pawagam.
9. Ataupun, beratur di kaunter resevartion dan berikan confirmation ID. Mereka printkan tiket.
10. Selamat menonton!





Sunday, 19 May 2013

Gaji Pertama Aku

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
hello!

Bacalah tajuk di atas dengan hati yang gembira ya. Akhirnya, seminggu kerja, aku dah dapat gaji yang pertama. Tak adalah banyak mana pun tapi Alhamdulillah akhirnya merasa jugak berkerja dan dapat gaji, bila lagi nak merasa cium duit yang wangi walaupun bau serai. 

Gaji yang pertama telah di bank in kedalam akaun aku sebab aku taknak ambil duit tu dengan tangan. Aku takut nanti hilang atau terguna. Biasalah, jiwa remaja. Nampak baju lawa sikit walaupun sakai nak juga beli. Lumrah lah kan. 

Tapi nak di ceritakan, selama seminggu aku kerja, boleh kata aku hanya kerja tiga hari je. Lagi dua hari aku melepak makan gaji buta sebab tak ada kerja. Best tu memang best tak ada kerja, tapi bosannya sehingga dewa tahap karma langit ketujuh. 

Apapaun, dengan duit yang dapat ni, aku nak buka Akaun ASB. Nak memulakan hidup berjimat cermat, simpan duit buat kahwin. Aku serius. Buat taja aku belajar lagi untuk tahun pertama degree. Yang bagusnya ASB ni sebab nak keluarkan duit tak boleh pakai kad, itu bagus dan memang kena dengan jiwa aku. Kalau tak, asyik mencucuk je sampai kering ATM. 

Sampai sini sahaja, untuk next post, aku buat review pasal buka akaun ASB. Hari Isnin baru boleh buat, tadi aku pergi tak boleh buat sebab hari Sabtu. Ceit. 

Wednesday, 15 May 2013

Memulakan Kerja

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
hello!

Hari ni bru masuk hari kedua aku bekerja. Hee. Kerja apa yang aku buat? Dah nama pun penanam anggur termahsyur, buat kerja yang bersesuaian lah. Aku sekaran bekerja di Open University Malaysia (OUM) as a part timer di Examination Unit. Aku dapat kerja ni pun bila ada sorang brader tah macam mana boleh jadi baik dengan aku dia tawarkan kerja dekat tempat dia kerja.



Kerja aku senang je dan aku rasa gaji pun dah cukup serta berpatutan gitu. Masukkan skroll dan trankrip convocation ke dalam plastik dan tandakan nama. Cukup senang, tapi pishang lah duduk dalam bilik tu lama-lama. Sebab pertama ialah skroll dan transkrip tu bukannya sikit, banyak. Ada satu program tu sampai 4 RIBU skroll dan transkrip pula ada 8 RIBU! Nak kena pastikan di susun ikut abjad lagi. Memang pishang.

Satu lagi aku rasa yang memenatkan kerja aku ni sebab tempat tinggal aku sekarang dekat Seri Kembangan, dan tempat kerja aku dekat Jalan Tun Ismail. Berhampiran dengan PWTC tu. At least ambil masa dekat 30minit naik motor buah hati kesayangan aku tu. Nak mengharungi jem lagi.

Perkara yang aku seronok dengan kerja aku ni. Pertama, suasana pekerjaan aku dalam office, macam dalam office dalam tv tu. Haa, lebih kuranglah cuma aku tak adalah dapat meja sebijik untuk aku buat kerja. Kedua, setakat hari ni, workmate aku bagus bagus belaka, maksudnya tak ada yang nak tuang kerja. Mungkin awal sangat aku nak menilai, tapi setakat ni, macam ni lah aku nilai dorang. Ketiga, waktu kerja ikut office hour, masuk 8.30 balik 5.30 dan Isnin sampai Jumaat. Tapi selalunya start kerja aku buat pukul 9, pukul 5 dah stop kemas kemas angkat beg nak balik.

Duit gaji pula dorang bagi tiap tiap hari. Tapi korag ada choice sama ada nak ambil sekaligus hujung bulan atau minggu aau ikut hari. Macam aku, aku ambil minggu sebab aku rasa kalau aku ambil tiap hari, separuh jalan balik dah habis duit.

Harapan aku, harap aku amanah dalam buat kerja. Mampu menabung bila dapat gaji. Dapat sempurnakan solat.


Monday, 13 May 2013

Bila Melayu Nak Maju

Assalamualikum dan Salam Sejahtera
hello!

bukalah minda, ubah persepsi dan tingkatkan mentaliti.

Mungkin tajuk di atas agak kasar. Tapi itulah kenyataan. Maksud aku, Melayu yang di bawah. Bukan di atas yang dah mendongak langit dan taknak pandang bawah. Bukan semua tapi kebanyakannya. Wawasan 2020, agak agak dalam tempoh 7 tahun lagi ni boleh tercapai ke tidak? Adakah kaum Melayu seiring dengan yang lain dalam mencapai Wawasan 2020? haih, masa akan membuktikan.

Aku risau, dengan kaum aku sendiri yang sedang berpecah belah saling menunding jari ke orang lain. Bila nak maju woi macam ni? Takkan nak biar orang lain gelak dekat kita. Bukan mahu jadi rasis ke apa, aku cuma mahukan kaum aku berdaya lain dengan semua kaum di Malaysia. Apa salah kita sama sama bangkit kan. Sampai bila kita mahu jadi minoriti dalam ekonomi di tanah kita sendiri.

Aku cakap ni termasuklah dekat diri aku sendiri, aku sedar kadang kadang aku ambil mudah atas sesuatu benda. Semua nak cepat dan senang. Mulai hari ni, aku nak cuba ubah. Sedikit demi sedikit lama lama jalan juga.





Hari ni juga aku tengok di mana kaum aku sendiri menjatuhkan sesama sendiri. Yang gah di langit langsung sikit tak terdetik di hati nak pandang dan tolong golongan bawahan, kerjanya nak menipu orang yang cuba bangkit dengan mencuba nasib melabur, yang kaya makin kaya. Profesor aku cakap:

"Bila dah berjaya, jangan jadi bangsa yang bangsat"

Aku akan ingat ayat ni sampai mati. Apalah salah kalau kita dah alang alang pergi masjid tunaikan solat jumaat kita hulur sikit dekat tabung masjid, lain kali kita juga yang nak datang solat, manalah tahu organisasi masjid nak tingkatkan kualiti dan kemudahan masjid. Kita juga yang senang. Pahala pun dapat. Ini tidak, dah lah pergi masjid pun tak, kerja nak hina orang walaupun bukti tak sahih.

Harapan disini, anak muda Melayu, bangkitlah. Cuba ubah nasib dengan peredaran masa. Sampai bila kita nak duduk ni takuk yang lama. Sampai bila nak makan gaji. Sampai bila nak jadi kuli. Fikirlah sendiri. Pandang masa depan, fikirkan diluar kotak.

Tuesday, 7 May 2013

Kebaikan dan Keburukan Pendidikan Percuma

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
hello!

Seperti yang sedia maklumlah kan, semua orang tahu Pilihanraya Ke 13 baru je habis. Dan isu 'Pendidikan Percuma' antara yang hangat diperdebatkan. Ada yang mengatakan pendidikan percuma perlu di negara kita Malaysia sebab dapat meringankan beban rakyat dan juga dapat melindungi generasi muda dibebani hutang. Ada juga yang kata jangan buat pendidikan percuma, sebab ada keburukan tertentu. Dekat sini ada kebaikan dan keburukannya.

Seperti yang kita tahu juga, PTPTN juga menjadi isu. Ada yang kata kita perlu hapuskan PTPTN disebabkan kadar bunganya yang tinggi menyebabkan pelajar di bebani hutang pada usia muda, tak kurang juga ada yang kata kita kena kekalkan sebab dapat menolong pelajar yang kurang bernasib baik. Jadi, bagi diri aku ni, aku tak nak cakap lah apakah perlu pendidikan percuma itu ataupun perlukah PTPTN dimansuhkan. Aku cuma nak bagi pendapat aku tentang kebaikan dan keburukan pendidikan percuma.

Kebaikan.

  • Dapat membantu golongan yang kurang bernasib baik menyambung pelajaran
  • Tidak menyebabkan pelajar dibebani hutang pada usia yang muda 
  • Pelajar dapat belajar dengan tenang tanpa memikirkan isu masalah wang
  • Semua pelajar dapat menyambung pelajaran 

Keburukan
  • Pelajar ambil mudah dengan bantuan yang diberi
  • Belajar main main
  • Kemungkinan kemerosoton dalam bidang pendidikan
  • Belanjawan untuk pendidikan dimasukkan dalam bajet ekonomi negara
Jadi dekat sini, bagi pendapat yang aku bagi ada kebaikan dan keburukannya. Mungkin ada lagi. tapi aku tidaklah arif bab bab sebegini. Aku cuma beri apa yang tercetusnya dalam fikiran aku.

Bagaimanapun, kerajaan haruslah memaikan peranan utama dalam perkara sebegini. Kena cari jalan penyelesaian yang paling efektif dan produktif. Sampai bila kita mahu duduk di takuk yang lama. Rakyat Malaysia haruslah ubah mentaliti dan matangkannya. 

Salam 


Monday, 6 May 2013

Tahniah Kerajaan Baru Yang Dikekalkan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
hello!

5 Mei 2013, seperti yang sedia maklum, semua tahu hari yang dinyatakan adalah hari mengundi Pilihanraya ke 13. Pada waktu sekarang yang aku tengah tulis ni, kerajaan baru telah pun diumum, tapi kerajaan baru yang dikekalkan. Dengan redhanya, tahniah buat kerajaan Barisan Nasional.

Apakah harapan kita dengan kerajaan baru?
Bagi aku anak muda, aku sangat bencikan politik Malaysia sekarang yang bagi aku sangat tak matang. Sebabnya ialah politik yang saling memburukkan satu sama lain. Sampai bila kita nak macam ni? Yang aku nampaknya, Melayu sama Melayu gaduh. Yang dibincangkan pasal politik. Yang sadisnya, DAP menjadi parti dominan dalam Pakatan Rakyat. Alhamdulillah, Kelantan masih kekal dengan Kerajaan PAS.

Kita sama sama Melayu bergaduh, kata nak tegakkan Islam? Ya, betul, kita tegakkan Islam, tapi kita sama sama Islam bergaduh? Kenapa tidak berfikiran matang? Duduk semeja, bincang elok elok, apa kebaikan dan keburukan sesuatu benda yang nak dilaksanakan. Apakah yang dilaksanakan betul betul berlandaskan syariat. Ini tidak, aku benci kau, kau benci aku. Kau betul pun aku kata salah, kau salah lagi aku salahkan. Sampai bila?

Kenapa tidak dikumpulkan para cendekiawan seluruh Malaysia. Dari pakar ekonomi sehinggalah pakar pendidikan, duduk semeja berbincang bagaimana kita nak tingkatkan ekonomi dan produktiviti negara. Kenapa juga tidak dikumpulkan para ulama' seluruh Malaysia, duduk semeja minum kopi berbincang bagaimana kita nak selesaikan masalah sosial dan menjadikan Malaysia sebuah negara Islam yang mahsyur di mata dunia berlandaskan syariat. Ini tidak, kadang kadang aku tengok menteri cadang semua boleh terima.

Tunggu revolusi anak muda, kami mula dari bawah. Menusup ke dalam setiap parti, ubah dari bawah. Cegah korupsi, salah guna kuasa, tegakkan Islam, satukan Melayu, tegakkan bangsa.

"Kalau akar tak digoncang, mahukan pokok bergoyang"

Bukan ditujukan pada sesuatu parti, tapi semua. Aku berharap kerajaan yang baru dikekalkan ni dapat ubah perangai dulu. Tegakkan Islam, perangi rasuah, tinggalkan korupsi, hentikan makan duit rakyat, tinggalkan benda yang tak penting, tingkatkan pendidikan, kurangkan bebanan hutang dan sebagainya. Aku percaya, sedikit sebanyak kerajaan mampu ubah. Strive for a Better Nation.

Wassalam. 



Saturday, 4 May 2013

Paksa diri untuk menabung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
hello!

Menabung? hmm, perkara yang aku jarang buat dan tak memang tak minat nak buat. Bukan sebab apa tak minat, tapi aku rasa diri aku ni banyak guna duit. Terutamanya bila topup, keluar dengan kawan dan makan. Ini merupakan main factor bagi aku kenapa duit aku cepat habis. Kadang kadang aku rasa duit aku habis sebab keluar then naik pengangkutan awam, kalau ada Tounc N Go, tak terasa sangat duit keluar macam air terjun Niagra Falls. Kalau naik kereta pun, duit minyak memang kena tanggung sendiri.

Jadi penyelesaiannya disini, aku terpaksa paksa diri aku untuk menabung walaupun dalam tabung buluh. Sebab dulu masa tingkatan 1 ke 2 entah, aku mampu simpan duit hampir 1K dalam tempoh 6 atau 7 bulan. Ni pun lepas tambah sikit duit parents lepas beli barang. Balance tu cekau lah, tapi benda ni sangat tak baik. Jadi, jangan tiru aksi kurang senonoh ni dirumah anda, sebab ianya mampu mengurangkan kepercayaan orang terhadap kita.

Sekarang aku nak cari tabung. Tabung apa, perlu memilih tabung atau aku amek je yang dah sedia ada. BTW, manalah pergi tabung aku yang bentuk bangunan tabung haji dulu. Lagi satu yang bentuk kelapa. Tak kisahlah, janji aku kena menabung.

Lagi satu, aku terfikir berapa lama tempoh aku nak menabung. Means nak buka kira duit dan masukkan dalam bank. Sebulan? 3 bulan? 6 bulan ataupun setahun? tak apalah, kita ikut progress dulu. Aku harapkan cita cita nak menabung aku ni aku mampu terapkan dalam diri ni sampai bila bila pun.

Teringat kata kata Professor aku masa aku belajar dulu bila sebut pasal wang ni. Dia kata

"Bila kita dah hidup senang, kita jangan jadi bangsa yang bangsat"

InsyaAllah aku akan pegang kata kata ni sampai bila bila. Ya, kita manusia hawa nafsu kita kuat, bila duit dan kuasa diletakkan di tahap yang pertama, mulalah kita lupa tentang dunia selepas ini. Jadi, sesama lah kita ingat dan mengingatkan. Wallahua'alam. 





history